Σκοπός του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του χώρου εργασίας. Το πρόγραμμα ακολουθεί τις αλλαγές στο περιεχόμενο και την οργάνωση της εργασίας, λόγω του εξελισσόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να υλοποιούν βασικές εργασίες γραφείου που συνδέονται με την επεξεργασία κειμένου, τη διαχείριση βιβλίων εργασίας, βάσεων δεδομένων και παρουσιάσεων καθώς και την περιήγηση στο περιβάλλον του Η/Υ και διαδίκτυο με την χρήση φυλλομετρητή.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) είναι ο κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο κανονισμός αυτός αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσώπων και για αυτό βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του νομικού πλαισίου. Όμως, η συμμόρφωση των οργανισμών με τον συγκεκριμένο κανονισμό δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ), ο οποίος διευκολύνει τη συμμόρφωση του υπευθύνου επεξεργασίας και του εκτελούντος την επεξεργασία με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την έννομη επεξεργασία δεδομένων.

Στο παρόν πρόγραμμα εξετάζονται τα καθήκοντα του ΥΠΔ, αναλύεται η έννοια του κινδύνου σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και παρουσιάζονται τα κατάλληλα μεθοδολογικά εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί ο ρόλος του ΥΠΔ.

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός των υπολοίπων επιπτώσεων της, έδωσε μια τεράστια ώθηση στους οικιακούς αυτοματισμούς και στο «έξυπνο σπίτι» με τις διασυνδεμένες συσκευές. Η προτυποποίηση υλικών, συσκευών και εγκαταστάσεων δύνανται να δημιουργήσουν κατοικίες και κτίρια, τα οποία ενσωματώνοντας τεχνολογία διαφορετικών κατασκευαστών, παρέχουν υπηρεσίες άνεσης, ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, στους ενοίκους τους.  

Στο παρόν πρόγραμμα, εξετάζονται τα καθήκοντα του Τεχνικού Προγραμματισμού Smart Building, εξειδικεύονται τα λογισμικά, οι τεχνικές, τα πρότυπα που απαιτούνται, και  παρουσιάζονται τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί ο ρόλος του Τεχνικού Προγραμματισμού Smart Building.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, ή E-commerce, είναι το εμπόριο προϊόντων ή υπηρεσιών με χρήση δικτύων υπολογιστών, όπως το διαδίκτυο. Η μορφή αυτή εμπορίου έχει αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, είτε μετατρέποντας τες σε ψηφιακά καταστήματα που λειτουργούν αδιάληπτα, είτε παρέχοντας σε αυτές καινοτόμους τρόπους διαφήμισης και προώθησής τους. 

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών προχωράει προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Η μετάβαση όμως σε αυτή την νέα μορφή εμπορίου απαιτεί καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, προκειμένου να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τα ψηφιακά καταστήματα που δημιουργούνται. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce), ο οποίος αναλαμβάνει τη διαχείριση του ψηφιακού καταστήματος, τη δημιουργία περιεχομένου, τη διαδικασία διαφήμισης και προώθησης της επιχείρησης.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ αποτελεί μία από τις βασικές λειτουργίες μίας επιχείρησης καθώς ως σκοπό του έχει τη δημιουργία, την επικοινωνία και την παράδοση της υπέρτερης αξίας προς τους πελάτες της. Παρατηρώντας την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών, η επιχείρηση, μέσω της σχεδίασης ενός πλάνου μάρκετινγκ, επιδιώκει την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, έχοντας ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός διαχρονικού πελατειακού κύκλου.

Οι επιμορφούμενοι παρακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα αποκτήσουν  βασικές γνώσεις ψηφιακού μάρκετινγκ αλλά και γνώσεις και δεξιότητες για το πώς κάθε εταιρεία, μικρού ή μεγάλου μεγέθους εδραιώνει τη διαδικτυακή της παρουσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Στο παρόν πρόγραμμα αναλύονται βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ βήμα προς βήμα, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του γραφείου. Η διάρθρωση των επιμέρους ενοτήτων βασίζεται στις δυνατότητες που θα αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι σταδιακά. Αρχικά, παρουσιάζονται οι βασικές δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων (Excel). Στη συνέχεια, αναλύονται  τα χαρακτηριστικά και η διεπαφή του προγράμματος επεξεργασίας κειμένου (Word), καθώς επίσης και η εξοικείωση των επιμορφούμενων με τις δυνατότητες που προσφέρει η περιήγηση στο διαδίκτυο (Internet). Έπειτα, παρουσιάζεται η διαχείριση μιας Βάσης Δεδομένων (Access) από την δημιουργία μέχρι την υλοποίηση. Στην επόμενη ενότητα, περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα των Παρουσιάσεων (Powerpoint), από την δημιουργία μέχρι την εξοικείωση με τις βασικές χρήσεις της. Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη παρουσίαση βασικών οδηγιών διαχείρισης και αποθήκευσης αρχείων Η/Υ.